Proč udržovat fyzickou aktivitu právě teď?

Zveřejněno 03.04.2020 12:04:00 | Mgr. Jiří Bujnovský
Vlivem momentální karantény se hýbeme daleko méně než normálně, z čehož plyne, že nás aktuální dění velice omezuje a nutí děti trávit více času bez fyzické aktivity a to znamená, že usedají k počítači, telefonu či tabletu.

Pohybová neaktivita se po nějaké době může negativně projevit v různých oblastech zdraví Vašich dětí a našich svěřenců a to např.

Snížení prokrvení a okysličení tkání i mozku

Snížení energetického výdeje

Pokles síly a svalové hmoty

Nepříjemný pocit ztuhlého těla

Vliv na naši náladu

Další zajímavostí je, že již po pár hodinách sezení se snižuje prokrvení a okysličení našich svalů, mozku i jiných tkání. Je vědecky dokázáno, že po 4 hodinách sezení a „nicnedělání“ se snížilo prokrvení mozku, což může mít dopad i na učení. Pokud však byla zařazena chůze (pouhé 2 minuty) každých 30 minut, tak se tato negativa neprojevila.

Dlouhodobá pohybová neaktivita (několik měsíců) je také spojena s úbytkem síly a svalové hmoty.
S menším množstvím svalové hmoty opět klesá energetický výdej našeho těla a to dokonce i v případě, kdy se nehýbeme. Svalová hmota a síla svalů také zajišťuje funkčnost celého našeho těla, proto je naprosto zásadní o silový rozvoj našich svalů pečovat. Silový trénink je považován za základní pilíř v rámci všech pohybových schopností. Z pohledu sportovců je tento požadavek ještě zásadnější (podpora výkonu a prevence zranění). V několika studiích bylo uvedeno, že fyzická aktivita měla pozitivní vliv u 6 – 12 letých dětí na exekutivní kognitivní funkce, což znamená pozornost, pracovní paměť, plánování, konstruktivní řešení problémů apod. a i proto bychom měli apelovat na to, aby děti nechaly odpočinout své počítače a trošku se s námi protáhly.

Benefity spojené s dostatečným množstvím pohybové aktivity jsou např.

Zlepšení nálady a psychických stavů (důležité pro imunitu)

Zkvalitnění spánku (zásadní pro imunitu)

Udržení optimální tělesné hmotnosti

Zvýšení hustoty a zdraví kostí

Udržení a nárůst svalové síly

Zlepšení kardiorespirační zdatnosti

Snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění

Zvýšení inzulínové citlivosti

Snížení rizika diabetu 2. typu

Snížení rizika vysokého krevního tlaku

Pozitivní dopad na hladinu cholesterolu

Závěrem bychom tak rádi doplnili, že je důležité k pohybu přidat i vitamíny v podobě ovoce a zeleniny, kvalitní spánek a pozitivní myšlení a v případě krácení dlouhé chvíle si rodiče mohou zacvičit klidně s dětmi. ☺

Doufejme, že se co nejdřív zase všichni uvidíme na hřišti a budeme pokračovat v našem společném cíli.

S pozdravem Mgr. Jiří Bujnovský