Včera to byla fotbalová šichta.

Zveřejněno 09.12.2016 | www.holubnastrese.cz
Včera to byla šichta. Od pěti jsme seděli pod bednou a koukali, jak to ta naše jedenáctka válí.

Z Liberce jsme byli rozpačití a naše teoretická skupina marně dumala, proč je soupeř všude dřív a proč se to od bílých odráží. Ještě méně jsme tomu rozuměli, když nám od sedmi servírovali Plzeň. Hráči vypadali dobře připravení. Je za tím jejich víkend bez fotbalu, anebo jsou lépe trénovaní, anebo to je v hlavách a borci Liberce hned na začátku zjistili, že na to nemají, padla na ně deka a byl konec, dřív než to opravdu začalo?

Nad plzeňským zápasem jsme zlomili hůl, když šli do desíti. Naše teoretická skupina prohlásila, že fotbal jde do kopru a bude to zápas o ničem. Nebyl. V Plzni nemají jenom Šádka. Oni mají i srdce. Možná to ale může být tak, že mají srdce, protože mají Šádka. To nechávám na vás. V deseti byli agresivní, snažili se vynutit chybu v rozehrávce soupeře a v lokále jsme zažili víc vzrušení, než vy zažíváte doma pod dekou.

Na závěr jsme si dali Spartu v přáteláku proti béčku Interu. Po prvním poločase byla naše teoretická skupina dost rozpačitá. V této době nevídáte často tým s ambinacemi, který by hrál v tak pasivním obranném bloku. Dvě řady po čtyřech a dva nad nimi byli srovnaní jako v učebnici a nepouštěli Inter k vápnu. Skvěle sehráno. Jen nevíme, jestli to je způsob, kterým se prezentují velké týmy.

Do druhé půle trenér naordinoval posunutí bloku výš a hned to byl jiný fotbal. Moc se nám líbilo, jak to mančaft takticky zvládl. V televizním rozhovoru po zápase jeden z hráčů říkal, že na jaře budou aktivnější v bránění, agresivnější, víc vynucovat chyby v rozehrávce. U nás v lokále se na to těšíme a držíme jim palce.

My fotbal známe jenom z televize a nevíme, jak se takové agresivní bránění učí. Možná to musí jít krok po kroku. Nejdřív se musí zvládnout pasivní blok, ve druhé lekci se naučíme blok vysunout a v další lekci trenér naučí hráče získávat míč vysoko na soupeřově polovině, jako to často dělají ti nejlepší. Sparta mezi ty úplně nejlepší v Evropě nepatří, ale Sparta musí být úplně nejlepší v kotlině, a i k tomu vedou různé cesty. V lokále jsme zvědaví, kterou cestu Sparta zvolí. Ve výčepu si myslíme, že musí dominovat v držení míče a bránit vysoko a agresivně, ale je klidně možné, že jinde ve výčepu to vidí úplně jinak.