Rozhovor se Zdeňkem Bažantem

Zveřejněno 14.12.2016 | Redakce
​Atletický oddíl v Junioru pomohl založit Zdeněk Bažant, který působí zároveň jako jeho šéftrenér.

Pro návštěvníky webu jsme s ním připravili krátký rozhovor. 

Zdeňku, jak vůbec vznikla myšlenka atletický oddíl založit?

Myšlenka vznikala postupně. Trénování malých atletů se věnuji dlouhá léta. Působil jsem v AK Bílina. Můj syn si jako svůj sport vybral fotbal. Jasnou volbou pro nás byl Junior. Protože atletika je královnou všech sportů, vložili jsme atletické tréninky a tréninky všeobecné pohybové průpravy i do přípravy našich malých fotbalistů. Po celou dobu mého působení zde v Junioru jsme registrovali poptávku rodičů, jejichž děti nemají o fotbal zájem, ale kteří mají chuť sportovat a proto atletika a všeobecná pohybová průprava byla pro ně optimální nabídkou. Založili jsme v rámci Junioru nový oddíl. Zájem je velký a jsme moc rádi, že děti sportování s námi baví. 

Jak trénujete atletiku, když nemáme v Teplicích atletický stadion?

Stadion sice nemáme, ale to nám vůbec nevadí. Využíváme areál ZŠ Edisonova, kde jsou vytvořeny vynikající podmínky. Vzhledem k tomu, že jsme teprve na začátku, pracujeme až na výjimky s malými dětmi, u kterých ještě není nutná specializace na jednotlivé disciplíny. Tréninkové jednotky probíhají formou pohybových her, trénujeme samozřejmě i obratnost, sílu a techniku. Všechno děláme tak, aby děti z tréninku odcházely pozitivně naladěny a aby si upevňovaly vztah ke sportu a pohybu obecně. Disciplíny, jako vrh koulí, skok o tyči, hod kladivem a podobně zatím v našich tréninkových jednotkách nemáme. 

Už jste se zúčastnili nějakých závodů?

Ano, samozřejmě. Absolovovali jsme závody v Bílině na atletickém oválu a několik přespolních běhů. Např. v Klášterci nad Ohří či u nás v Teplicích tradiční Běh kolem Doubravky. Máme spoustu talentovaných dětí, takže jsme již přivezli i několik medailí.

Jak probíhají tréninkové jednotky?

Vzhledem k počtu dětí, kterých je téměř 70 jsme je rozdělili do čtyř tréninkových skupin podle věkových kategorií. Tréninky probíhají pod vedením kvalifikovaných trenérů v duchu základních pravidel naší filosofie. To znamená podílet se spolu s rodiči na výchově šťastných dětí.

Zdeňku díky za rozhovor.