Zázrak, anebo omyl?

Zveřejněno 26.01.2017 | www.holubnastrese.cz
Na fotbale to je pokaždé stejné a v zimě ještě horší. Od někoho se to odráží, někomu se to přilepí na sandál, někdo běhá a někdo rychleji než ostatní, ale stejně tam jdete jenom proto, abyste se přesvědčili, že jaro bude podobné jako podzim. Všechny znáte, nic vás nemůže překvapit.

A potom vidíte zázrak! Španěl na sněhu! Chlapec odněkud ze vsi, kterého jste nikdy neviděli, hraje za mančaft, který vás nezajímá a vy se musíte štípnout, protože něco takového není přece možné. Běhá, míč ho poslouchá, jedním pohybem ramen pošle dva soupeře na párek a sám si to odveze do volného prostoru, chvíli brání, chvíli útočí, pokaždé se vrátí a s tím kulatým je kamarád. Prostě opravdový fotbalista. V zimě, na sněhu, za nějaký Neználkov a v úplně obyčejném přáteláku.

Večer jsem přijel domů, chvilku klikal a zjistil jsem, že hoch se tady již chvilku motá a u jména mu chybí góly a asistence. Přesto vám říkám, že ten chlapec umí s míčem tolik, jako málokdo jiný u nás v kotlině. V létě vám řeknu, jak se jmenuje. Pokud z něj nebude ligový fotbalista, potom tomu rozumím jako naše výčepní Růžena a to si nepřejte, až místo ní začnu topit utopence.