U13: Přechod do žáků

Zveřejněno 14.12.2017 | Václav Havlík
Po kostrbatějším začátku dobrý konec.

Od léta se potýkáme s novým, větším hřištěm, které nám ukazuje nové parametry fotbalu. Ve větší míře se objevuje hra hlavou, přenášení hry, hraní si s větším prostorem, vědomé uvolňování prostor, hra na offside, či součinnost více hráčů. V našem kádru jsou hráči, kteří s tím umí velice dobře poradit, ve většině případů nás těší účast na trénincích stěžejního počtu hráčů, spolupráce s rodiči a ochota dětí se učit.

Ze začátku a vlastně velkou část utkání v soutěži se staršími hráči jsem se prali s tím, že jsme neuměli soupeře silově přehrát a dostat se přes něj, proto velká část našich útoků končila před vápnem soupeře, kdy ještě nepřicházela průniková přihrávka a překonání zónové obrany soupeře či střela ze střední a větší vzdálenosti. Logicky z toho plynula menší úspěšnost ve střelení branek. Na rozdíl od soupeřů, kteří se do naší otevřené obrany prosazovali velice snadno. Na druhou stranu spousta našich kluků se posunula v soubojovém chování se staršími hráči, lepšíme se v provedení dlouhé přihrávky a zpracování, začíná se projevovat dobré poziční vnímání hry a prostorové vnímání. Naši hráči se v průběhu celého podzimu potýkali se změnami rozestavení z 2-3-2, 3-3-1 a 2-4-1 a musíme podotknout, že velice dobře. Jsou hráči, u kterých musíme být stále trpěliví a jsou hráči, kteří jsou již teď výkonnostně na úrovni ligové soutěže. Další věc, kterou musíme za půl roku spolupráce vyzdvihnout je spolupráce mezi námi a trenéry z FKT, kdy hráči dle aktuální výkonnosti putovali oběma směry a vypomáhali jsme si se zápasy. Ukázkou naší práce je přesun Libora Emingera, v tuto chvíli Ivana Winklera a připravuje se přesun Josefa Kotchana. Nesmíme zapomenout na změny v realizačním týmu, kdy se dobře zapracovat trenér Kamil Jůzl. Z hlediska vývoje budeme pracovat stejně jako dosud na chování 1:1, 2:1, 3:1 s přenesením hry, rozvoj rychlostních, koordinačních a silových schopností, drillová cvičení na manipulaci s balónem pro rozvoj herních činností jednotlivců a hlavně chování hráčů před, při a po tréninku a pokračování ve vytváření příjemného partnerského prostředí a podpora vazby trenér-rodič-hráč (dítě). Věříme, že se nám to daří a ta "chemie" je ve většině případů dobře nastavena, ikdyž občas to naše kolečko může trochu zadrncat.

V průběhu zimy zavedeme také komunikační skupinu na přímo s hráči, kde se budou vzhledem ke svému věku již sami omlouvat a kde se jim budou zadávat cvičení na doma v elektronické podobě ať již jde o kompenzační cvičení, či cvičení na práci s míčem. O plánování se s předstihem dozvíte, v tuto chvíli víme, že nás čekají tři halové turnaje a pár venkovních. Zápasy většinou nebudou každý týden.

Vám všem za celý Junior a realizační tým U13 Vám přejeme Šťastné a Veselé Vánoce, šťastný nový rok, hodně úspěchů jak v osobním tak sportovním životě a spoustu příjemných zážitků, které nás na společné cestě žáky určitě ještě čekají! :-)