Říp není Řím

Zveřejněno 02.11.2016 | www.holubnastrese.cz
Pan Václav Hájek z Libočan napsal, že v roce 664 do Čech přišel váš dědeček Praotec Čech. Polské prameny k němu uvádějí, že měl ještě dva bratry, ale ti táhli jinam. Jmenovali se Rus a Lech. O potomcích toho prvního víme svoje a po druhém se jmenuje fotbalový klub v Poznani, takže to mohl být celkem slušný člověk.

Dnes není úplně nejdůležitější, jestli pan Hájek ten rok trefil správně, anebo jestli to bylo o pár desítek let dříve či později. Jisté je, že pokud pan Čech měl v ruksaku míč kopací, táhl se s ním zbytečně. Nebylo kde hrát. Lesy a strdí, kam oko dohlédlo.

Říp, ale není Řím a proto vás nemůže překvapit, že zhruba o šest set let dříve, než pan Čech dorazil na Říp, si v Římě hned za městem otevřeli stadion a od prvních sezón na něm měli průměrnou návštěvu přes šedesát tisíc lidí. Stadion pořád stojí. Říká se mu Koloseum. Trochu mu popraskala omítka a některé z tribun se ztratily a musely být částečně dostavěné a proto se na něm již pár set let nic nehraje.

Římané jsou zvláštní. Mají Koloseum a dva ligové kluby, ale nemají fotbalový stadion. Asi si říkají, že kdo by chodil na fotbalový stadion ve městě, kde se kdysi holdovalo jinačím zábavám. Šest set let před Praotcem Čechem a jeho výstupem severní stěnou Řípu stačilo v Římě vystát frontu a zaplatit vstupné a mohli jste vidět, jak se holýma rukama škrtí šelma, anebo obráceně. Tedy pokud si to zrovna mezi sebou nerozdávali dva na smrt odsouzení týpci, pro které výhra znamenala o pár dní života navíc.

Někdy se zajeďte podívat. Ve světě je toho přeci jenom k vidění víc, než kam se dohlédne od nás z výčepu. Zrovna včera jsem to vyprávěl starému Peckovi a ten na to řekl, že jsem úplně blbý a vzal vidle a chtěl mi je zapíchnout do zad, protože nebudu učit starého psa znát Italy. Ti v létě nedělají a v zimě tančí.