Zabalit a zmizet?

Zveřejněno 15.11.2016 | www.holubnastrese.cz
U vás ve městě to žije, u nás na vsi meleme prázdnou slámu a když naši kluci kopou venku, potom přes víkend nevidíme ani žádný fotbalový zápas. To není jako u vás ve městě, kde to je samá televize a diskotéka.

Naštěstí máme výčep a občas se stane, že se zastaví pocestný a dozvíme se něco málo z toho vašeho světa zábavy a nicnedělání. Nejhorší je, když se do cizákova líčení vašeho světa zaposlouchá naše výčepní Růžena. Ta hned začne nalívat panáky a my do rána zapomeneme, čemu jsme večer rozuměli. Chytrák Lojza říká, že to vůbec nevadí. Aspoň to druhý den můžeme slyšet znovu a zase to bude poprvé.

Včera se ve výčepu zastavil cesťák vracející se z Černé hory, které říkal Montenegro. Mluvil tak hezky, až došlo na panáky. Smršť rozpoutal Pan Pavel. On se k nám přistěhoval z města a když cizák a pohádkář řekl, že to tam je jako na Vyšehradě, Pan Pavel se nasupil jak supice, neb čekal, že jeho milovaný Vyšehrad bude přirovnán k něčemu pokleslému a špinavému, ale opak byl pravdou. Dozvěděli jsme se, že Montenegro je jak ten Vyšehrad, protože chlapi jsou tam statní junáci a ženy nádherné dračice a dohromady z nich jde taková hrůza, že Turek s nimi měl po celá staletí podobnou smůlu jako komanč s týpky od vyšehradské skály.

V tom Montenegru to tedy je trochu jinak. Lidí tam žije o něco málo víc než na Vyšehradě, ale zase ne o moc. Dohromady jich je méně než v půlce Prahy a podobně jich bydlí různě po světě. Město není na skále, ale pod ní a skála není skála, ale jsou to hory s vrcholy špičatými až do nebe a těch je z letadla vidět až na obzor. Nakonec i s tou vodou to je jinak. Mají tam minimálně dvě řeky, z nichž jedna vyhloubila největší kaňon v Evropě, mají tam jezero na jehož druhý konec není vidět, protože končí kdesi v dálce pod zasněženými kopci Albánie a také mají moře s pobřežím krásným, že se nedá povědět.

Jak vidíte, o krásách Vyšehradu si pamatujeme. Štěstí, že jsme zapomněli, když se cizák dostal k politice, protože to začal panáky poroučet každý. Mluvil o Albánii, o Kosovu, také o Bosně a ničemu nerozumějící Americe, o mafiích a o tom, že v Evropě nikdo netuší, jakého hada si hřejeme na prsou.

Podle toho hada jsme po ránu usoudili, že za všechno může ten Pražák z Vyšehradu, protože nikdo jiný by tequillu s červem neporučil. Jen Chytrák Lojza pravil, že se obává, jestli to s tím hadem nebylo jinak a jestli není na čase zabalit a zmizet.